της Άννας Καμμή
Μέλος και πρώην πρόεδρος του ΠΛΣΓΜ
Η ιδέα της έκδοσης αυτού του Λευκώματος γεννήθηκε από την ανάγκη να συγκεντρωθεί σε έναν τόμο το αρχειακό υλικό που είχε συλλέξει ο Σύλλογος στην τριαντάχρονη πορεία του.
Βασικός στόχος της έκδοσης ήταν να γίνει καταγραφή των ιδρυτικών μελών, των μελών όλων του ΔΣ έως σήμερα αλλά και των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων όσο το δυνατόν πιο συνοπτικά αλλά με περιεκτικό τρόπο- των σημαντικότερων δε πιο περιγραφικά ώστε να τονιστεί η σημασία τους και να αποτελέσουν βάση για μελλοντική μελέτη.
Η συλλογή και η σύνθεση όλου του υλικού δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση για αυτό και η διαδικασία κράτησε τόσο πολύ, σχεδόν τέσσερα χρόνια. Η σπουδαιότητα του πονήματος δημιουργούσε καινούριες απαιτήσεις ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο.
Πολύτιμο εφόδιο υπήρξε το πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που διαθέτει ο Σύλλογος, χάρη στο οποίο εμπλουτίστηκαν τα κείμενα και μας ξύπνησαν πολύτιμες μνήμες. Βασική πηγή ήταν το βιβλίο πρακτικών των Γενικών Συνελεύσεων και των Διοικητικών Συμβουλίων τα οποία ευτυχώς σώθηκαν από την πυρκαγιά στο γραφείο του Συλλόγου το 1999 αφού φυλάσσονταν στο σπίτι της τότε γραμματέως Μαρσούλας Αποστολοπούλου. Το γραφείο τότε στεγαζόταν σε έναν από τους ανεμόμυλους στην περιοχή Κάτω Μύλοι.
Στις περιπτώσεις που χρειάστηκαν διευκρινήσεις ή συμπληρωματικές πληροφορίες ανατρέξαμε σε άρθρα εφημερίδων της εποχής , ενώ σημαντική βοήθεια ιδιαίτερα για τις εκδηλώσεις της πρώτης δεκαετίας προσέφεραν τα μέλη των εκάστοτε ΔΣ με προσωπικές αναφορές και μαρτυρίες.
Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι το φωτογραφικό υλικό του Συλλόγου έχει συγκροτηθεί κυρίως από προσωπικές συλλογές μελών, για αυτό και το λεύκωμα δίνει περισσότερο την αίσθηση του οικογενειακού άλμπουμ. Οι πιο παλιές φωτογραφίες επεξεργάστηκαν περισσότερο για να φανούν αντάξιες των πιο σύγχρονων, των ψηφιακών. Συμπληρωματικά ζητήθηκαν φωτογραφίες και από φίλους του Συλλόγου. Αναφέρονται όλοι στις ευχαριστίες καθώς και όλοι όσοι έστειλαν κείμενα. Τους ευχαριστούμε όλους πολύ για την προθυμία τους και την συνεργασία τους.
Προσωπικά ευχαριστώ τις βασικές συνεργάτιδες, τα μέλη και των δύο ΔΣ , αυτού που πήρε την απόφαση και αυτού που την υλοποίησε. Ιδιαίτερα τις Δήμητρα και Δέσποινα Νάζου, την Άννα Λοΐζου και την Έφη Συριανού για την στενή συνεργασία τόσο στην διαμόρφωση του υλικού όσο και στην τελική του παρουσία και στην επιλογή κειμένων και φωτογραφιών. Ακόμη τις αδελφές Βούλα και Φρατζέσκα Χανιώτη για την υπομονή τους και το μεράκι τους στην επιμέλεια της έκδοσης.
Η όλη διαδικασία έμοιαζε με ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο που μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε κοντά σε πρόσωπα και εκδηλώσεις από την πρώτη σημαντική δεκαετία μέχρι σήμερα, αγαπημένα πρόσωπα όλα που μας δίδαξαν τι σημαίνει συλλογικότητα με την πρωτοποριακή για την εποχή τους στάση αλλά και με τα έργα τους .
Ένα ταξίδι με γερό σκαρί, χτισμένο με μεράκι και αγάπη, που μας πήγε σε καινούριους τόπους…. Κι ακόμα ταξιδεύει ανοιχτά… Έτσι θα θέλαμε δείτε και εσείς αυτό το βιβλίο. Σαν ένα ημερολόγιο καταστρώματος, στο οποίο καταγράψαμε με τον δικό μας τρόπο , με ειλικρίνεια και αγάπη τις περιπέτειες των γυναικών του τόπου μας, τις προσπάθειές μας να περισώσουμε και να αναδείξουμε την ταυτότητά μας, να αρθρώσουμε την δική μας φωνή.
Κι αν αποφασίσαμε να μοιραστούμε με όλους εσάς τις εμπειρίες μας αυτές εκδίδοντας τούτο τον τόμο, το κάναμε δίχως κάποια φιλοδοξία, δίχως την πρόθεση να παραστήσουμε τον συγγραφέα ή τον ερευνητή.
Το κάναμε πρώτα πρώτα για να διασώσουμε από την λήθη ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας, για να αναστοχαστούμε πάνω στα όσα κακά ή καλά έγιναν ή δεν έγιναν και να θέσουμε τους στόχους του αύριο.
Το κάναμε τέλος για να κεντρίσουμε κι άλλες γυναίκες, παντού όπου πάλλεται η ελληνική καρδιά, να συνταχθούν στον αγώνα να περισωθούν οι απλές και θεμελιώδεις αξίες της ζωής, που σαν θεματοφύλακες έχουν αναλάβει να προστατεύουν οι γυναίκες σε πείσμα των καιρών.
Leave A Comment