Η έκθεση: Μυκονιάτικο Υφαντό | 2014

///Η έκθεση: Μυκονιάτικο Υφαντό | 2014

Η έκθεση: Μυκονιάτικο Υφαντό | 2014

Μυκονιάτικο Υφαντό αφίσα

Στιγμιότυπα από την έκθεση Μυκονιάτικο Υφαντό, στην Οικία Βενιέρη – Κορνηλάκη και στο εργαστήριο της ΚΔΕΠΠΑΜ από 25/08 έως 15/09/2014.

Οργάνωση: Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου
Συνδιοργανωτές: Περιφέρεια Ν. Αιγαίου – Τμήμα Τουρισμού, Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου
Ευγενής παραχώρηση αιθουσών: ΚΔΕΠΠΑΜ, Θεόδωρος Δέδες

Σχεδιασμός έκθεσης: Πηνελόπη Θωμαΐδη
Φωτογραφικό υλικό & τεκμηρίωση: Αρχείο Δήμητρας Νάζου & Παναγιώτη Χατζηδάκη (“Το μυκονιάτικο υφαντό στον 20ό αι.“) , Αρχείο Δημήτρη Κουτσούκου (Old Mykonos)

Η έκθεση αναπτύσσεται σε 2 χώρους. Ξεκινάμε από το εργαστήριο της ΚΔΕΠΠΑΜ, για να δούμε τον “ντελάρο”, όπως είναι η τοπική ονομασία του αργαλειού, υφαντά για το σπίτι, εργαλεία υφαντικής, και πορτρέτα δεκάδων υφαντριών της Μυκόνου ανά τους καιρούς. Εδώ επιδιώκουμε να κρατήσουμε τον εργαστηριακό χαρακτήρα του χώρου και να έρθουμε κοντά στη διαδικασία της δημιουργίας όταν αυτή γίνεται περισσότερο για να καλύψει βασικές ανάγκες και λιγότερο για εμπορικούς σκοπούς.

Δεύτερος χώρος, το μοναδικό στη Χώρα νεοκλασικό κτίριο της οικίας Βενιέρη – Κορνηλάκη (που αποτελεί έκθεμα από μόνο του..!) φιλοξενεί κυρίως ενδύματα και παρουσιάζει εμβληματικές μορφές στην εξέλιξη του μυκονιάτικου υφαντού. Ανάμεσα σε άλλα, εκεί θα δούμε, τα πρώτα τουριστικά υφαντά του Θ. Χαρακόπουλου, τη “μυκονιάτικη μπορντούρα” και τη μόδα της υφαντής φούστας και εσάρπας, τους πρωτοποριακούς χρωματισμούς των υφαντών της οικογένειας της Βγενούλας Κουσαθανά (Μπέμπη) και του γιου της Παναγιώτη Κουσαθανά, αναφορές στις δημιουργίες του Γιάννη Γαλάτη. Στον ίδιο χώρο θα δούμε δείγματα χαρακτηριστικών υφάνσεων και ιστορικά υφαντά της Λαογραφικής Συλλογής Μυκόνου, έργα εικαστικών και χειροτεχνών που χρησιμοποιήσαν το μυκονιάτικο υφαντό στα έργα τους και το ντοκιμαντέρ “Τα ‘φαντά” του Δημήτρη Καλφάκη που δημιουργήθηκε με αφορμή την έκθεση. Τα εκθέματα καλύπτουν κυρίως τις δεκαετίες 1950-1970, αλλά αξίζει να σημειώσουμε ότι η ακριβής χρονολόγησή τους ήταν δύσκολη, πολλές φορές έως και αδύνατη για τους κατόχους τους.

 

By |2019-01-21T16:02:32+00:00January 21st, 2014|ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, Εκθέσεις|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment