Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου
Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1979 από 23 μέλη τα οποία κατάγονταν και διέμεναν στην Μύκονο.
Η πρώτη σκέψη και ιδέα ίδρυσης του Συλλόγου έγινε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη στην Αγία Κυριακή, με επικεφαλής αυτής της κίνησης την βιβλιοθηκάριο Καλλιόπη Τριανταφύλλου. Σήμερα ο Σύλλογος απαριθμεί περίπου 350 μέλη.
Ένας από τους κύριους σκοπούς του Συλλόγου είναι η αναβίωση και η διατήρηση των τοπικών εθίμων και η συμμετοχή των μελών του σε πολιτιστικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ:
- Έχει προσπαθήσει να αποδώσει τη Μυκονιάτικη φορεσιά με συνεχείς βελτιώσεις, παίρνοντας πληροφορίες από κείμενα περιηγητών και γκραβούρες του 17ου αιώνα. Από προφορικές πληροφορίες και φωτογραφίες έχει προσπαθήσει να αποδώσει επίσης την νεώτερη καθημερινή μυκονιάτικη ενδυμασία. Έχει αποδώσει από γκραβούρα της εποχής της, την φορεσιά της μυκονιάτισσας ηρωίδας του 1821, Μαντώς Μαυρογένους.
- Διατηρεί ιματιοθήκη τοπικών παραδοσιακών φορεσιών που έχουν κατασκευαστεί από τον Σύλλογο από το 1979 με την φροντίδα συντήρησής τους από εθελόντριες, καθώς και αρκετό αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.Οι παραδοσιακές φορεσιές διατίθενται στους μαθητές του νησιού που συμμετέχουν στις παρελάσεις στις εθνικές εορτές. σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, σε μαθητικούς διαγωνισμούς και σε τοπικές θρησκευτικές εκδηλώσεις σε τουριστικές εμφανίσεις και υποδοχή ξένων επισκεπτών και όπου αλλού του ζητηθεί ,εντός και εκτός Μυκόνου, με σκοπό να φανεί η τοπική μυκονιάτικη ενδυμασία στα πλαίσια της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Αναστήλωσε τον τελευταίο ανεμόμυλο στην περιοχή των Κάτω Μύλων, τον οποίο είχε παραχωρήσει ο Δήμος για γραφείο του Συλλόγου από το 1989 έως το 1999.
- Επί δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια είχε την φροντίδα της Εκκλησίας του Αγίου Λουκά στον χώρο του Δημοτικού Κοιμητηρίου, τον οποίο επισκεύασε δύο φορές και τον συντηρούσε ανελλειπώς. Επίσης, παραμονή και ημέρα της γιορτής πραγματοποιούσε τις λειτουργίες και το κέρασμα.Από το 2008 την φροντίδα της Εκκλησίας ανέλαβε η Δημοτική Επιτροπή με την κομητεία του Αγίου Λουκά, στην οποία ο Σύλλογος συμμετέχει με δύο μέλη του. Ο Σύλλογος εξακολουθεί να προσφέρει το σχετικό κέρασμα.
- Τοποθέτησε πλάκα με ονόματα των Μυκονιατών πεσόντων αγωνιστών του 1940 στον Άγιο Νικόλα του Γιαλού.
- Αναβίωσε και διοργάνωνε με επιτυχία, από το 1983 έως και το 2007, το Αποκριάτικο Καρναβάλι. Από το 2008 τη διοργάνωση έχει αναλάβει η ΔΕΠΠΑΜ (Δημοτική Επιχείρηση Προβολής και Ανάπτυξης Μυκόνου) , με την βοήθεια και του Συλλόγου μας.
- Ίδρυσε το 1996 την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Μυκόνου που αργότερα ενσωματώθηκε στη ΔΕΠΠΑΜ.
- Έχει εκδόσει τα βιβλία: «Τραγούδια του Γάμου στον τόπο μας» (1995), «30 χρόνια Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου» (2011), «Βελονιές Ζωής. Η δαντέλα στη Μύκονο(2013). Επίσης, το ημερολόγιο του 2014 με θέμα «Δαντελένια Όνειρα» που αφορά την δαντέλα στην ένδυση.Έχει καταγράψει μεγάλο μέρος Τραγουδιών της Μυκόνου, για τα οποία σχεδιάζει μια νέα έκδοση.
Εχει βοηθήσει οικονομικά τις εκδόσεις: «Ενθύμιον Μυκόνου» του Μυκονιάτη λογοτέχνη Παναγιώτη Κουσαθανά και «Τα σκουλαρίκια της Μυκονιάτισσας» της Ευαγγελίας Καμμή. Επίσης, έχει βοηθήσει στην έκδοση του βιβλίου της Όλγας Μάρκαρη «Μύκονος γεύσεις και παράδοση». - Διοργανώνει μαθήματα χειροτεχνίας για παιδιά 8 – 15 ετών κατά τους θερινούς μήνες διδάσκοντας κατασκευές με παραδοσιακά θέματα σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου.Επίσης, κάθε χρόνο, διοργανώνει καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά (Χριστούγεννα, Απόκριες, Ναυτική Εβδομάδα).
- Διοργανώνει χοροεσπερίδες, παζάρια και άλλες εκδηλώσεις τα έσοδα των οποίων χρησιμοποιούνται σε πολιτιστικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.Με τα χρήματα που συγκεντρώνει, βοηθά στον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας Μυκόνου και των σχολείων του νησιού. Επίσης, ενισχύει οικονομικά τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους Γιατρούς του Κόσμου, την UNICEF και συμπολίτες μας που έχουν άμεση ανάγκη.
- Εχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια Τράπεζα τροφίμων για άπορες οικογένειες.
- Διοργανώνει εκδηλώσεις και διαλέξεις για την ειρήνη, την γυναίκα το παιδί και την οικογένεια, κ.α.
- Διοργανώνει περιπάτους σε διαφορετικές τοποθεσίες της Μυκόνου μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων με γενικό τίτλο “Να γνωρίσουμε την ιστορία και τον τόπο μας”.
- Συνεισφέρει στη συντήρηση του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου όποτε του ζητηθεί και όποτε προκύψει ανάγκη.
- Τέλος, ο Σύλλογος στηρίζει και συμμετέχει σε πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις άλλων φορέων και του Δήμου και είναι πάντα πρόθυμος να συμμετάσχει σε ότι του ζητηθεί και δεν ξεφεύγει από τiς δραστηριότητες και τους σκοπούς του.
ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
1. Εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας και απολογισμός της χρονιάς που πέρασε.
2. Γενική Συνέλευση
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
1. Διοργάνωση Αποκριάτικου γλεντιού.
ΜΑΡΤΙΟΣ
1. Γιορτή της Γυναίκας
2. Συμμετοχή στο Καρναβάλι της Λάκκας με ομάδα και βοήθεια στη διοργάνωση.
3. Σαρακοστή, Σαρακοστιανά
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
1. Παράκληση της Παναγιάς στη Μητρόπολη, την Κυριακή πριν των Βαϊων, κέρασμα με Λαζαράκια.
2. Ομάδα Γυναικών ψάλλει το Μοιρολόϊ της Παναγιάς στις Ενορίες της Χώρας και στην Άνω Μερά. Μ. Παρασκευή, 3.00 το μεσημέρι, ξεκίνημα από την Αγ. Κυριακή.
3. Την ίδια μέρα, από τις 7.00 απόγευμα, μέχρι το βράδυ, κέρασμα με νηστίσιμα στο Σπίτι της Λένας στο προαύλιο.
ΜΑΪΟΣ
1.Κατασκευή των Μάηδων και παζάρι στο Γιαλό την Πρωτομαγιά.
2.Συγκέντρωση δεμάτων για αναξιοπαθούντες.
3.Γιορτή της Μητέρας.
ΙΟΥΝΙΟΣ
1. Φωτάρες. Κάψιμο Μάηδων. Έθιμο του Κλήδονα
ΙΟΥΛΙΟΣ
1. Γλυκοπάζαρο
2. Παιδικό Εργαστήρι
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
1. Παιδικό Εργαστήρι
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
–
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
1. Αγίου Λουκά 11 Οκτωβρίου, κέρασμα στον Εσπερινό και λειτουργία ανήμερα.
2. Τελική απόφαση για το ετήσιο Ημερολόγιο του Συλλόγου και ξεκίνημα κατασκευής του.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
1. Γλέντι χοιροκεφαλής
2. Αγ. Αικατερίνης 24-25 Νοέμβρη, κέρασμα στον Εσπερινό. Λειτουργία και κέρασμα καφέ.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
1. Συμμετοχή στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της ΔΕΠΠΑΜ
2. Κάλαντα στο Δήμο.
3. Συλλογή ρουχισμού για άπορους