ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΦΟΡΕΣΙΑΣ

Το όχημα της παραδοσιακής
γυναικείας φορεσιάς

Της Λήδας Καζαντζάκη
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αυγή στις 06.05.2015

έκθεση για τη μυκονιάτικη γυναικεία ενδυμασία

Η φορεσιά είναι μακραίωνο μέσο έκφρασης. Ανάμεσα στις περίτεχνες δαντέλες και τα πλουμιστά, πολύχρωμα υφάσματα αναδύεται ο απέραντος κόσμος του λαϊκού φαντασιακού που εκτείνεται σε όλες τις ηπείρους, στη Δύση και στην Ανατολή, στο Βορρά και τον Νότο. Η παραδοσιακή μυκονιάτικη ενδυμασία του 18ου αιώνα και ο πολιτισμός του Αιγαίου που αυτή αποτυπώνει αποτελεί τη θεματική γύρω από την οποία συσπειρώνονται 18 σύγχρονοι γυναίκες εικαστικοί στο ατμοσφαιρικό, μεγαλοαστικό διαμέρισμα του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού επί της οδού Αμαλίας απέναντι από τη Βουλή και τον Κήπο.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που προβάλλει το ατομικό και το συλλογικό πεπρωμένο γυναικών που έζησαν εγκλωβισμένες μέσα στον κλειστό κοινωνικό περίγυρο της εποχής τους και ύφαναν, έπλεξαν, έραψαν μια δημιουργική διέξοδο στο επαναλαμβανόμενο αδιέξοδο της καθημερινότητάς τους. Συνδυάζεται με το ατομικό και συλλογικό πεπρωμένο γυναικών καλλιτεχνών που εντρυφούν μέσα στα δημιουργήματα των ερασιτεχνών ομόφυλών τους, αναγνωρίζουν και φέρνουν στο φως τις κοινές, εσωτερικές πτυχές με σύγχρονες γραφές και φόρμες που συνεχίζουν, διαρρηγνύουν ή και ανατρέπουν τις παλιές, χωρίς να απολλύουν την εικόνα του προτύπου. Αντίθετα οι γυναίκες δημιουργοί εκκινούν από αυτήν. Συνθέτουν κολλάζ με κυρίαρχο υλικό το πλαστικό, που τονίζουν στο ύφος της ποπ αρτ την ασφυκτική ακαμψία της. Καλύπτουν το χάρτινο ομοίωμα με την εσωστρεφή, μυστική και επιβεβλημένα «καλή» γραφή των ημερολογίων και των λευκωμάτων κυριών. Δείχνουν με εξπρεσιονιστικά ανορθόδοξα τοποθετημένα μέσα σε κουκλίστικες ντουλάπες και πίσω από λεπτούς ιστούς αράχνης, χάρτινα, κουκλίστικα μοντελάκια φορεμάτων, αποκομμένα με τον τρόπο της σουρεαλίστριας Χάνα Χεχ από το όλον, την κυρίαρχη μέχρι τις μέρες μας άποψη για τη θέση της γυναίκας. Έτσι ώστε να αναρωτιέται ο επισκέπτης και η επισκέπτρια της έκθεσης αυτής, τι άλλαξε μετά από τόσους αγώνες για «το άλλο φύλο». Και να διαπιστώνει, μετά την περιήγησή του στους χτισμένους σύμφωνα με το ανθρώπινο μέτρο χώρους των δωματίων, ότι το ζήτημα μιας γυναικείας αισθητικής που τέθηκε με την έκρηξη της γυναικείας δημιουργίας στην τέχνη του μοντέρνου παραμένει ακόμα αναπάντητο. Και θα έπρεπε να διερευνηθεί και άλλο. Χωρίς να «αποσπαστούν», όπως επισημαίνει η Γερμανίδα ζωγράφος Γκίζελα Μπράιτλιγκ, «οι γυναίκες δημιουργοί από τους ιστορικούς συσχετισμούς» μέσα στους οποίους έδρασαν και δρουν. Χωρίς να «φυλακιστούν μέσα σε μια ιδιαίτερη περιοχή», όπου η καλλιτεχνική τους αξία και οι εκφραστικές τους ικανότητες μετριούνται ανάλογα ή δυσανάλογα με τις «ιδιότητες» του φύλου τους.
info: «Γυναικεία μυκονιάτικη ενδυμασία: Μια σπουδή στον Αιγαιακό υλικό πολιτισμό», Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, Αμαλίας 4, Πλατεία Συντάγματος επιμέλεια έκθεσης: Μίνα Α. Καραγιάννη. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνιδες: Ε. Αγγέλου, Α. Αλκαλάη, B. Amezkua, Μ. Βαρδοπούλου, Δ. Γεωργιάδη, Γ. Γκρεμούτη, Ε. Γουλάκου, Ε. Έλληνα, Μ. Ζαμπούρα, Α. Θεοχαράκη, Σ. Καζιάλε, Μ. Κάσση, Χ. Κοέν, C. Mintrentse, Ε. Παυλοπούλου, Σ. Πολίτη, Ε. Φουρίκη, Κ. Χριστοφορίδη. Διάρκεια έκθεσης: 29 Απριλίου – 10 Μαΐου, Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή: 17.00 – 20.00, Σάββατο / Κυριακή: 12.00 – 15.00.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα HTML tags και attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>